Истакнути пост

четвртак, 24. јануар 2013.

ВЕЧНОСТ ПОЧИЊЕ САДА!



Људи данас све више живе оним што немају, уместо да живе оним што имају. Већина нас се бави догађајима које се не тичу нас самих, нити наших породица и парохија. Бавимо се догађајима на које немамо никакав утицај, осврћемо се на међуљудске односе и на таму савременог светаа заборављамо на Светлост. Заборављамо да треба да очистимо своје двориште, тј. своје срце и своју душу. Заборављамо да би живот требало да посматрамо кроз призму вечности.

На земљи смо рођени да боравимо само привремено, и на основу дела које овде покажемо Отац наш Небески ће нам отворити врата Раја односно ако буде непокајаних грехова, тада ћемо сами отворити врата пакла. Земаљско је за малена Царство, а небеско увијек и довијека“ како каже Његош. Већ овде на земљи је залог будућег небеског живота. Сваки дан, сваки тренутак морамо пазити како проводимо, да чинимо добра и Богу угодна дела.

Шта значи „залог будућег Живота“? То значи да се ми већ сада и овде на земљи  припремамо за живот после наше физичке смрти, за живот на Небу. Зашто морамо да пазимо како проводимо сваки тренутак свог живота? Зато што смо слаби, зато што је тело слабо и зато што се телесна слабост преноси и на дух човеков тј. његову душу. Душа и тело су брат и сестра које је Бог нераскидиво повезао. Нераскидиво за нашег живота, али долази дан када ће се брат и сестра растати.


Шта ће бити са нашом душом? Хоће ли и она у земљу, или је смрт крај после кога постоји ништа. Неки мисле да је смрт лепа и да не боли, а неки је се плаше. Није лака ни смрт ни умирање само оном ко нема Вере и Наде у Бога. Лака је смрт само оном ко има Наду и Веру у Бога и Његово обећање Царства Небеског. Свети Оци кажу да душа која испуњава Божије заповести и стиче врлине још на овој земљи може да предокуси блаженства Раја. Значи, већ сада можемо да осетимо Рај. То зависи од нас.

Јер, како сејемо, тако ћемо жњети. Ако сејемо молитву, рад, трудољубље,  пожртвовање онда ћемо добре плодове жњети, а пре свега Љубави Господње, доброте, мира, утехе, благослова и благодати Божије. То су Богу угодна делаАко сејемо страст, осуђивање, оговарање, пожуду, преједање, опијање, лаж, убиство и превару, онда ћемо платити цену греха, и већ сада и овде ће се наша душа мучити, осим уколико на време не очистимо своје грехе сузама покајања и исповести.  

Вечност почиње сада. „Царство небеско унутра је у вама“ говори нам Јеванђеље. Царство Небеско морамо да откријемо у себи, ако желимо да будемо Православни Хришћани. Трудимо се зато да молитвом, постом, сузама покајања и исповести очистимо своје душе и своја срца од сваке погубне мисли и душевног насртаја, како бисмо још сада и овде на земљи стекли и имали залог Царства Вечнога,односно Вечнога Живота.

Аутор: З.В.

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани,
Коментар ће бити објављен, након контроле извршене од администраторског тима. Захваљујемо на разумевању.

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

ShareThis