Истакнути пост

субота, 23. новембар 2013.

О ЕНЕРГЕТСКИМ ВАМПИРИМА ИЛИ О РОПТАЧИМА И РОПТАЊУ

О роптању


Роптање је незадовољство својим уделом, недостатак захвалности према Богу, неблагодарност свима, обеснаживање и саме Божје Промисли, склоност да се свему нађе замерка и прекоравање свих.

Теофраст у својим Карактерима о роптању каже: Роптање је неумесно приговарање. Роптач је такав да ће, када му пријатељ пошаље понуде, рећи доносиоцу: Дојадише ми хлеб и вино, зашто ме ниси на вечеру позвао? Он и на Зевса негодује, не јер пада киша, него јер је пала касно. А нађе ли на путу кесу са новцем, рећи ће: Али нисам нашао благо. Ономе ко му донесе добру вест син ти се роди тај ће казати: Додаш ли и да је отишло пола имања, право ћеш рећи.

Роптач се не радује због оних који се спасавају, него тугује због оних који гину, а и то не јер размишља о спасеним добрима, него зато што увек има пред очима живу слику само онога што је изгубљено.


Роптач увек негодује због свога положаја за који верује да није заслужен и срди се на оне који потцењују његове врлине. Роптач се огрешује о Бога због наводних неправди које му се наносе. Сваки дар, свака благодат, свака част, свака слава мање су од онога што му припада. Роптача ништа не радује, ништа не весели, ништа не задовољава. Са усана роптачевих не може се омаћи реч хвала, а од срца његовог не узноси се славословље према Богу за штедре благодати које су му дате. Роптач је незахвалан и неблагодаран. Роптач се одриче и захвалности према сопственим родитељима. Роптач је човек несрећан.

Свети Нектарије Егински


Као што рђа једе метал, тако и роптање уништава све добро што имамо. Ко се жали на некога, ако је и он сам у питању, тај је малодушан.

Господу није угодно роптање. Треба увек пребивати у осећању спремности за несреће и носити крст жалости без роптања, када жезал жалости пробија у само срце. Треба памтити да роптање не избавља од несреће, већ је још више појачава. Моли се и Господ ће ти послати крепост духа, тако да ће ти се чинити да нема шта ни да се трпи.

Отац Сава Кијево-Печерски, из књиге Господе ти си живот мој

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани,
Коментар ће бити објављен, након контроле извршене од администраторског тима. Захваљујемо на разумевању.

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

ShareThis