Истакнути пост

субота, 1. новембар 2014.

Питање свештенику: Радим у великој фирми, у којој царује овоземаљски дух...

Радим у великој фирми, у којој царује овоземаљски дух и дух среброљубља. Духовни отац ми је благословио тај посао. Сваког дана све више упадам у униније, а поред тога схватам да ме новац потпуно искварио. Да ли је могуће спасти своју душу идући тим путем? Како се уопште може спасти, ако твоју породицу чине неоцрковљени људи, а само ја одлазим у Цркву не више од једном недељно, при чему се дешава да не могу увек да поразговарам са свештеником? И још једно питање. Треба ли читати молитве пре јела за заједничком трпезом? Велико Вам хвала. 

Елена, 
14.09.2000

Драга Елена!

За заједничком трпезом је најбоље молитве кратко очитати у себи, а сто се тиче свега осталог – немојте мислити да бисте радећи у Цркви или живећи у манастиру избегли невоље, тешкоће, грехе и страсти. Веома је добро што имате духовника кога слушате. Недостатак општења с њим се може допунити молитвом и читањем духовних књига. Ја могу да погрешим пошто Вас не познајем и не знам чиме се руководио Ваш духовник кад Вам је благословио тај посао, који Ви сматрате штетним по душу. Кад бих се ја нашао у таквој ситуацији, почео бих усрдно да се молим за те људе који раде са мном, и потрудио бих се да им испричам о православној вери.

Ако имате вишак новца треба га дати онима којима је потребан, али не обавезно професионалним просјацима. У свакој парохији постоје слабостојеће и многочлане породице. То је боље радити тајно. Усрдна молитва за чланове Ваше породице их може привести к Богу. Сведочите о својој вери са љубављу. Ви можете да помогнете својим рођеним да се спасу. Ако одлазите у Цркву једном недељно – то је сасвим довољно, а у остале дане се можете висе молити код куће.

У Вашем писму Ви пишете у каквом сте окружењу, и о спољашњим околностима у Вашем животу. Али то не одређује човеков живот, већ оно што је у човеку.


Како су се у XX веку спасавали они који су доспели у логоре и затворе? Како је постао свет цар-мученик Николај II иако је поседовао богатство и био оптерећен многобројним обавезама?

Трудите се да више пажње обратите на своју унутрашњост јер су тамо наши главни непријатељи. Ако Богу буде угодно он ће Вас преко свештеника призвати на служење Цркви, на подвиг брачног или монашког живота, али не мислите да ће Вам тада бити лакше. Нека Вас драга Елена Господ сачува од свих овоземаљских искушења као чисту и неоскрвњену, радосну и смирену!

С љубављу у Христу,

Прот. А. Сатов


Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани,
Коментар ће бити објављен, након контроле извршене од администраторског тима. Захваљујемо на разумевању.

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

ShareThis