Истакнути пост

четвртак, 27. децембар 2012.

ГДЕ НЕ МОЖЕ ДА СТИГНЕ ЧОВЕК, БОГ ПОМАЖЕ


Старче, да ли се увек може докучити до које мере треба човек да дела?

То се види од почетка. Али, ако је и имао вољу да учини оно што је могао да учини, а није, јер га је нешто спречило, Бог ће да му помогне у тешком тренутку.

Ако, међутим, није имао вољу, иако је имао храбрости, Бог неће да помогне.

Кажу ти, на пример, да увече стављаш ланац на врата, а ти то не учиниш јер те мрзи, па кажеш да ће Бог да сачува. Не ради се о томе да си се уздала у Бога, па зато ниси ставила ланац, него се ради о томе да ти је било мрско да то учиниш. Како у том случају Бог да ти помогне? Да помаже, дакле, твојој лењости? Када некоме кажем да стави ланац и он то не учини, треба да буде кажњен због своје непослушности.

Оно што човек може да учини, треба да учини, а оно што не може, треба да препусти Богу. А ако чини мало више него што може, али не из егоизма, већ из усрдности, јер мисли да није исцрпео све могућности да то учини као човек, Бог то види и то Му је мило.

Да би нам Бог помогао, потребан је и наш труд.

Видиш, Ноје је стотину година напорно радио да би изградио Ковчег. Тада се глачало и обрађивало дрво дрвеним алатом. Налазили су тврђе дрво и правили хоблице и друге алатке. Није ли Бог могао брзо нешто да учини да би брзо завршио Ковчег? Али им је рекао како да га изграде и потом им је давао снагу.

Зато треба да чинимо што год можемо, а Бог ће учинити оно што ми не можемо.

+++

До извесне мере деловаће човек у границама својих људских могућности, а преко тога препустиће се Богу. Егоистично је покушавати помоћи у нечему где људске могућности нису довољне. Када видим да у неким околностима не може да се помогне људским могућностима - мање, више могу да докучим до које мере може да помогне човек и од ког тренутка, па надаље, треба то да препусти Богу - онда подижем руке према Богу, упалим два кандила, препуштам проблем Богу и он одмах буде решен. Бог зна да то не чиним од лењости.

Зато, када од нас траже помоћ, треба да расуђујемо и да помогнемо колико можемо. А оно што не можемо, треба да помогнемо макар једном молитвом, или тако што ћемо то препустити само Богу: и то је једна тајинствена молитва.

Извор: Старац Пајсије светогорац, Чувајте душу! Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани,
Коментар ће бити објављен, након контроле извршене од администраторског тима. Захваљујемо на разумевању.

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

ShareThis