Истакнути пост

среда, 2. октобар 2013.

„Интернет путопис“ – село Малула у Сирији


Малула
Малула је село које се налази у Сирији, 50 км удаљено од Дамаска на путу за Либан. Малула је чувена по томе што је то једино место на свету у коме се још увек говори дијалектом западног огранка арамејског језика. Овом огранку је припадао и дијалекат којим је Господ Исус Христос говорио. У Малули је најбројнији хришћански живаљ, који броји око 2. 000 људи. У овом селу налазе се два древна хришћанска манастира – Мар Саркис и Мар Такла. Малула није само место ходочашћа Хришћана већ и Муслимана, и сви они долазе светој Текли на поклоњење и помоћи ради.



Храм свете Текле

Назив „малула“ потиче од арамејског (језик-предак савременог јеврејског и арапског језика) и значи „улаз“, што указује на место на коме је село настало – улаз у стеновиту клисуру. Село Малула смештено је на падинама планине Каламун, на висини од 1.500 метара, изнад простране долине препуне смокава, тополе, винограда и дамаскне шљиве.



Унутрашњост ман. свете Текле

На обронцима планине такође се налазе многобројни хришћански манастири од којих су два најпосећенија и најпознатија. То су грчко-католички манастир Светој Сергија и Вакха (познат као Мар Саркис) и манастир свете Текле (Мар Такла) који припада Грчкој Православној цркви. Мар Саркис је женски манастир саграђен на остацима паганског храма, у 4. веку после Христа. Доказ да је саграђен у периоду пре Сабора у Никеји (325. год.) јесте чињеница да црква има кружни олтар. Изградња цркава са кружним олтаром је на поменутом сабору забрањена.








Наос цркве свете Текле
Мар Такла је такође женски манастир. Света Текла је била ученица светог апостола Павла која га је пратила на његовим путовањима. Њено житије опширније се може наћи на нашем блогу као и на другим адресама на интернету. Према локалном предању, манастир је изграђен на месту пећине у којој је светитељка боравила. Сам манастир, са храмом и конацима изграђен је у неколико нивоа. На врху се налази  црква са куполом и пећином у којој се налази чудотворни извор свете воде и мошти светитељке. У цркви се чувају мошти свете Текле које привлаче реке ходочасника из хришћанског и муслиманског света, баш као и мошти нашег светог Василија Острошког.










Слике: http://www.sacred-destinations.com/syria/maalula/photos

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани,
Коментар ће бити објављен, након контроле извршене од администраторског тима. Захваљујемо на разумевању.

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

ShareThis