Истакнути пост

петак, 20. децембар 2013.

Претпразништво Рождества Христовог (20-23. децембар)

Полако улазимо у период када се пост и молитве појачавају. Припремамо се за Божић - дан рођења Господа нашег Исуса Христа.  У овом периоду сећамо се Витлејема у Светој Земљи (Палестини), родног града Господа нашег Исуса Христа. 

Претпразништво Рождества Господњег почиње 20. децембра. Ово празновање потиче из првих векова Хришћанства о чему говори Свети Јован Златоуст у својој беседи упућеној Светом Филогонију који се такође слави овог дана.

Место где су биле јаслице

У овом периоду већина литургијских химни има за тему рођење Спаситељево. Велики број црквених песама је у ствари измењена верзија тропара и кондака који се певају у Страсну Седмицу.

Од 20. до 23. децембра певамо следећи тропар претпразништву, глас 4: Припреми се Витлејеме, отвори се свима Едеме, радуј се Еуфрате, јер Дрво Живота у пећини процвета од Дјеве: Мислени Рај се показа у њеној утроби, и у њему божански Плод. Од Њега једући живи ћемо бити и нећемо умрети као Адам: Христос се рађа, да обнови пали људски лик.



Такође певамо Кондак претпразништву, глас 3: „Дјева данас иде да неизречено роди превечно Слово у пећини: Весели се Васељено, слушајући, и прослави са Анђелима и пастирима, превечнога Бога, који је желео да нам се јави као мало Дете.

Празник Рождества Христовог је по своме значају најважнији од свих Дванаест празника и други после Светлог Васкрсења Христовог. Да би га достојно прославили верујући се, као и за Пасху, припремају четрдесетодневним постом, који почиње 15. новембра. Овај пост ипак није тако строг као Велики: риба је дозвољена на Ваведење, у све недељне дане до 20. децембра и уторком и четвртком када падне свети коме се служи полијелеј. У понедељак, среду и петак риба је дозвољена ако падне свети коме се служи бденије. Ако пак нема никаквог празника, онда се у понедељак, среду и петак пости на води, а у уторак и четвртак се разрешује на вино и уље. Суботом је такође разрешение на рибу, као и недељом (види Типик, гл. 33). Током неких дана Божићног поста, који су обележени речју "Алилуја", обавља се богослужење које донекле личи на богослужење Великог поста и чита се молитва преподобног Јефрема Сиријског "Господе и Владико живота мога", праћена земним поклонима.

Празник Рождества Христовог има 5 дана претпразништва, почев од 20. децембра, и 6 дана попразништво: оданије је 31. децембра. Осим тога, последња два недељна дана пред Рождество Христово слави се спомен оних старозаветних праведника који су се спасили вером у Онога Који је требало да се роди - Господа Исуса Христа. То је такозвана - Недеља светих праотаца. Следећа недеља, непосредно пред Рождество Христово, назива се Недељом светих Отаца, или недељом "пре Рождества Христовог".





Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани,
Коментар ће бити објављен, након контроле извршене од администраторског тима. Захваљујемо на разумевању.

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

ShareThis