Истакнути пост

понедељак, 18. март 2013.

ВЕЛИКОПОСНА МОЛИТВА СВЕТОГ ЈЕФРЕМА СИРИНА


Иза нас је сиропусна недеља или недеља праштања (грч: Κυριακή των Τυροφάγου), у народу позната и као Сирна недеља, Бела недеља, последња припремна седмица пре почетка Васкршњег поста, у току које се није јело месо, али је била дозвољена употреба јаја, млека и млечних производа, тј. "белине", по чему је и добила назив. Дакле у току ове седмице, разрешен је бели мрс. У среду и петак Сирне недеље почињу Велике метаније, а у древној Црквеној пракси у те дане, служена је и Пређеосвећена Литургија. 

Почео је Велики Пост. Пост је духовно путовање а крајњи циљ му је Васкрс, Празник над Празницима. Овај понедељак називамо Чистим Понедељком, а читава ова седмица зове се Чиста Недеља  или Недеља Православља, када славимо победу над иконоборством и успомену на поновно успостављање поштовања икона 843. године, у време царице Теодоре и  патријарха Методија, након борбе против икона у 8. и 9. веку. Желимо свима срећан почетак поста!



Ова се молитва чита за време Великог Поста.
Након сваког стиха се прави велики (земни) поклон тзв. велика метанија.

Господе и Владико живота мога,
духа лености, мрзовоље, властољубља и празнословља не дај ми,
духа целомудрија, смиреноумља, трпљења и љубави подај ми, слузи твоме.
Да Господе царе, подај ми да сагледам своја сагрешења, и не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани,
Коментар ће бити објављен, након контроле извршене од администраторског тима. Захваљујемо на разумевању.

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

ShareThis