Истакнути пост

понедељак, 20. мај 2013.

СВЕТИ АПОСТОЛ ЉУБАВИ НА ПАТМОСУ



Овог дана празнује се чудо пројављивања од гроба апостола и јеванђелиста, девственика и омиљеног Христовог ученика, Светог Јована Богослова. Када је Јовану било више од 100 година, узео је 7 својих ученика, изашао је из Ефеса и наредио им да ископају гроб у облику крста. Потом је сашао у гроб и жив је погребен. Када су верни људи из Ефеса касније отворили гроб Светог Јована, у њему нису нашли тело. После тога, они су често долазили на светитељев гроб, где су узносили своје усрдне молитве Богу, призивајући помоћ и посредовање пред Богом Светог Јована. Онда поче сваке године на данашњи дан да из овог гроба излази фини, чудотворни прах. Хришћани су га скупљали и њиме су исцељивали своје болести.

Свети Јован и свети Прохор на Патмосу


Римски цар Дометијан прогна светог Јована на острво Патмос сматрајући га бесмтрним, зато што је светитељ преживео сва мучења на која га је цар стављао.  После пак Успенија Божије Матере свети Прохор је дуго време био сапутник светог апостола Јована Богослова и заједничар његових трудова; заједно с њим пропутовао је многе крајеве, заједнички подносећи страдања и муке од незнабожаца за Еванђеље Христово; с њим је и на острву Патмосу био заточен, где је записао оно што је свети Јован Богослов по откривењу Божјем њему устима својим говорио. После тога свети Прохор се понова потруди у Никомидији, где он би први епископ, обраћајући ка Христу Богу заблуделе људе и умножавајући новосабрану цркву. А када дође у Антиохију, свети Прохор мученички сконча, убијен од незнабожаца због проповедања Христа.
Предање казује да се једном апостол Јован, заједно са својим учеником, повукао из града у пустињску пештеру, и тамо провео првих десет дана заједно са Прохором, а других десет дана сам. У току ових других десет дана он ништа није јео, него се само молио Богу иштући од Њега да му открије шта треба да ради. И дође глас Јовану с неба: „Јоване, Јоване!" Јован одговори: „Шта наређујеш, Господе?" И говораше глас с неба: „потрпи још десет дана, и биће ти откривене многе велике ствари". Јован проведе тамо још десет дана без хране. И зби се тада дивно чудо: Анђели од Бога сиђоше к њему и саопштише му многе неисказане тајне. И када се Прохор врати к њему, он га посла: по мастило и хартију, и потом два дана говораше Прохору о откривењима која је имао, а овај их записиваше. Ту написа Јеванђеље своје и Откровење. 

На том острву св. Јован преведе многе у хришћанство речима и чудесима, и утврди добро цркву Божју. Последње године свога живота свети апостол Јован проводио је у испосничким подвизима: хранио се само хлебом и водом, није стригао своју косу, одевао се у просте платнене хаљине. Од старости он није имао снаге да проповеда реч Божју ни у околини Ефеса. Сада је поу чавао само епископе Цркве и одушевљавао их да неуморно уче народ речи Еванђелској, а нарочито да памте и проповедају прву и главну заповест Еванђелску, заповест о љубави. Блажени Јероним казује: Када је свети апостол толико био онемоћао, да су га ученици доносили у цркву, и он није имао снаге да говори дуге поуке, онда је он своје беседе сводио на то, што је непрестано понављао ову поуку: „Дечице, љубите један другог!" А када су га једном ученици упитали, зашто им то он непрестано понавља, он је одговорио: „Ово је заповест Господња, и ако њу држите, то је доста". На заходу дана својих свети апостол је уживао нарочиту љубав целог хришћанског света. У то време он је био једини апостол - очевидац Господа, пошто су сви други апостоли већ били преминули. Сав хришћански свет знао је да је свети Јован био најмилији ученик Господа Христа. Стога су многи чезнули да га виде и сматрали за част да се дотакну хаљине његове.

Део пећине Откровења посвећен светој Ани

Пећина Откровења у којој је свети Јован примио Божије Откровење посвећена је светој Ани. На врху Патмоса налази се манастира који је посвећен светом Јовану Богослову. Према речима аутора кратке брошуре о овом манастиру, Зисиму Вирвилису, Патмос није само живописно острво, једно од многих на коме туристи воле да проведу свој одмор, већ је првенствено место ходочашћа и светости. Патмос је познат као „Егејски Јерусалим“.

Манастир светог Јована Богослова


 
Место Откровења



Извори:

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани,
Коментар ће бити објављен, након контроле извршене од администраторског тима. Захваљујемо на разумевању.

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

ShareThis