Истакнути пост

петак, 21. март 2014.

ПЕТАК ТРЕЋЕ НЕДЕЉЕ ЧАСНОГ ПОСТА : ИСКРЕНА "ИСПОВЕСТ" НЕЧАСТИВОГ


Извесни пустињак је једном разговарао са нечастивим. Током тог разговора нечастиви му је открио одређене истине које ће свим хришћанима  бити од велике користи да их упамте.

Овај разговор ће нам, надамо се, помоћи да боље схватимо колико је драгоцена Света Тајна Причешћа а, посебно када јој приступамо чистог срца.

Нечастиви се једном јавио неком пустињаку. Пустињак смогне храбрости и упита га:
„Чега се ви највише плашите?“

Нечастиви одговори:
„Постоје неке ствари које су нам ужасно неподношљиве".

„А које су то?“, упита старац.

„Прво и пре свега за нас је страшна ствар крштење, са којом смо изгубили власт и право над вама људима. Затим, ту је дрво, (мисли на Часни Крст и осењивање крсним знаком), чији нас знак мучи, прогони и због кога нестајемо главом без обзира ...“

„Ипак, највише од свега нас застрашује оно што једете, ваше причешће ....Оно пече више него  огањ пакла ... страшније је од пакла у коме живимо“. „Они који су чисти и достојно се причешћују Светим Причешћем“, настави нечастиви, „не само да им не прилазимо, него нам је страшно и погледати на њих.“

И одмах додаде:

„Иако нас ове ствари прогоне и уништавају, ми смо ипак захвални људима, поготову оним немарним хришћанима, који се због својих страсти хотимично одвајају од Божије силе, божанске енергије и благодати светих тајни. Због тога, они нам по сопственој вољи дају за право да им запленимо срца и спречимо их да се икада покају“.

Искуства током Свете Литургије


Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани,
Коментар ће бити објављен, након контроле извршене од администраторског тима. Захваљујемо на разумевању.

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

ShareThis