Истакнути пост

петак, 6. децембар 2013.

СВЕТИ ПОРФИРИЈЕ О ТОМЕ ШТА ДА ТРАЖИМО ОД БОГА У СВОЈИМ МОЛИТВАМА

Старац Порфирије каже да у молитви не треба да кажемо, на пример, „ослободи ме болести“ или „реши мој проблем“. Треба да тражимо Његову подршку и снагу да се носимо са свим што нам је дато у животу. Природно је да од Бога тражимо то што желимо. Али то је егоцентрично. Да ли ми знамо шта Бог жели?

Не би требало да будемо упорни у молитви да добијемо шта желимо; него би требало све да препустимо вољи Божијој. Шта се дешава када добијемо то за шта смо се молили? Наше жеље се увећавају и никада нисмо задовољни оним што имамо. Што више јуримо за својим жељама, оне нам све више измичу. Ако молимо Бога за добре оцене, следећа жеља ће бити да молимо за добар посао. Па онда ћемо тражити у молитви још бољи посао и тако у недоглед. Шта треба у молитви да тражимо од Бога?

У својој молитви, требало би тражити једино спасење своје душе.... Тајна је у томе да тражимо сједињење са Христом са крајњом несебичношћу, да не тражимо од Њега „дај ми ово“ или „дај ми оно“. ... Треба да тражимо да буде Божија воља.  Непријатељ је наша себичност (самољубље).

Свети Порфирије


Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани,
Коментар ће бити објављен, након контроле извршене од администраторског тима. Захваљујемо на разумевању.

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

ShareThis