Истакнути пост

петак, 8. фебруар 2013.

Молитва је најбоље занимање душе




„Неки говоре да од молитве долази прелест*. То није тачно. Прелест долази од самообмане, а не од молитве. Сви су се Светитељи много молили и то исто су свакоме саветовали. Молитва је најбоље занимање душе. Молитва нас уздиже до Бога, молитвиом се задобија смирење, трпљење и свако добро. Ко говори портив молитве јасно је да тај никада није осетио колико је благ Господ и колико нас Он много воли. Од Бога не долази зло. Сви су се Свети непрестано молили; они ни за тренутак нису били без молитве.

Душа која је изгубила смирење, изгубила је и благодат и љубав према Богу; тада се гаси пламена молитва. Но када се душа умири од страсти и стекне смиреност, Господ јој даје Своју благодат и тада се она моли за непријатеље као за саму себе и за цео свет се моли горким сузама.“ 

Преподобни Силуан Светогорац


*објашњење: Словенска реч „прелест“ се етимолошки састоји од корена „лест“, односно лаж, обмана и заблуда, и префикса „пре“ који значењски појачава и повећава дејство или особину. Дакле, прелест је нарочито опасна, нарочито страшна духовна заблуда или обмана, која човеку долази од демона.

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани,
Коментар ће бити објављен, након контроле извршене од администраторског тима. Захваљујемо на разумевању.

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

ShareThis