Истакнути пост

понедељак, 20. јануар 2014.

Десна рука Светог Јована Крститеља

 


На данашњи дан славимо Сабор Јована Крститеља и пренос десне руке из Антиохије у Цариград.  Према предању Цркве ", Претеча нашег Господа, Јован, сахрањен је у граду Севастији у Самарији.У жељи да читаво тело Светог Јована премести у Антиохију, Свети Јеванђелист Лука је успео да добије и пренесе само десну руку.

Историчари Теодорит и Руфин помињу да је гроб Светог Јована Крститеља оскрнављен 362. године у време цара Јулијана Одступника, а део моштију спаљен.  Оно што је преостало од светитељевог тела пренесено је у Јерусалим, а затим у Александрију, и 27. маја, 395. године мошти су положене у цркву која носи име Светог Јована'.

У хроници Јована Скилициса (византијског историчара из једанаестог века), наводи се да је цар Константин VII или Порфирогенит (913-959) десну руку Светог Јована Крститеља пренео из Антиохије у Цариград 956. године и дао да се стави у једну од капела Велике Палате, у цркви Пресвете Богородице Перивлепте.

Крајем дванаестог века, руски архиепископ Антоније Новгородски, који је отишао на ходочашће у Цариград, помиње у својим списима, између осталих блага ове цркве, и десну руку Светог Јована Крститеља.

Према Ди Канжу, Отон од Чиконије 1263. године сведочи о постојању делића десне руке Светог Јована у опатији Сито, у Француској. 1261. године Отон је прихватио одбеглог латинског цара Константинопоља Болдвина II, и у замену за неки поклон, цар је Отону даровао овај делић моштију.

У исказу шпанског амбасадора Клавиха, које датира из 1404. године, помиње се да је светитељева рука још увек била у цркви Пресвете Богородице Перивлепте у Цариграду. Након пада Цариграда (1453), рука Светог Јована Крститеља заједно са другим црквеним благом бива заплењена од Турака и чувала се у царској ризници.
У извесним турским, фискалним архивама из 1484. године, које се чувају у Топкапи, стоји да је султан Бајазит II (1481-1512) послао руку Светог Јована. Хоспиталци на Родос, (који су окупирали ово острво у првој трећини четрнаестог века), са циљем да обезбеди њихову наклоност. Касније су Хоспиталци пренели руку на острво Малту, где су основали своју општину.

1799. године, руку Светог Јована преноси у Гачино руски цар Павле I (1796-1801) који је постао Велики мајстор малтешког реда, али и због могућег рата са Наполеоном. Овај догађај се помиње у руском синаксаријуму, од 12. октобра.  Од 1799. мошти остају у поседу руских царева, али их 1917. године Марија Фјодоровна односи из земље, плашећи се бољшевика.Од 1917, десна рука Јована Крститеља је очувана у Немачкој, а затим у Југославији. Тренутно се налази у манастирској цркви у Цетињу, у Црној Гори.

Јуна 2006. године, током периода од две недеље, десна рука Светог Јована Крститеља враћена је посредством литије Русији. Стотине хиљада ходочасника поклонили су се светим моштима у саборном храму посвећеном нашем Спаситељу, у Москви. Након Москве и Нижњег Новгорода, мошти су отишле верницима на поклоњење у Јекатеринбург, Ростов, Минск, Санкт-Петербург и Кијев у Украјини.  Дана 16. јула, мошти Св. Јована враћене су у Црну Гору.


Међутим, изгледа да су Отомански Турци делић десне руке Светог Јована, који је султан Бајизит II дао Хоспиталцима, Реда Хоспиталлерс, вратили у Турску крајем шеснаестог века. Овај делић моштију се тренутно чува у музеју Топкапи у Истанбулу.


Изненађује чињеница да се оваква хришћанска светиња налази у поседу једног султана ... Могуће да је то стога што се у Курану, Свети Јован Крститељ помиње као Јахја, пророк који претходи Иси (Исусу).

Свете мошти, очуване до дан данас, налазе се у средњовековноj, металноj кутији у облику руке (као на слици).Ова кутија је несумњиво дело неког венецијанског мајстора, као што је случај са двe сребрне ознаке: једна представља венецијанског лава, а друга ознака је малтешки крст - у стилу из шеснаестог века, у доба када је ред Хоспиталаца променио назив у Малтешки Витезови.





Распоред прстију представља давање благослова, како обично налазимо у византијској уметности, али и покрет руком којим Свети Јован показује на Христа као на "Јагње Божије".На кутији се налазе још три натписа: један око зглоба на коме пишњ: "Рука Јована Крститеља", други на кажипрсту, који се односи на проповед Светог Јована у којој описује Христа као Месију: "Гле, Јагње Божије" , а трећи натпис налази се на лакту, и помиње име извесног монаха: ". Молитвена раба Божијег Данила."




Делићи десне руке Светог Јована такође се налазе у манастиру Дионисијату на Светој Гори,


и у коптском манастиру Светог Макарија Великог из Скита у Египту.

Извор:.crestinortodox.ro



Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани,
Коментар ће бити објављен, након контроле извршене од администраторског тима. Захваљујемо на разумевању.

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

ShareThis