Истакнути пост

уторак, 18. фебруар 2014.

Старац Пајсије Светогорац: Шта потпомаже духовни напредак


Шта потпомаже духовни напредак

Људима, које су шибали јаки ветрови, било због ђаволове зависти, било зато што је Бог тако дозволио да би их укротио, потребни су сунчеви зраци и духовно укрепљење пре него што процветају и донесу плода. Они су као дрво које је ојачало током периода спокоја и затишја, да би се након тога суочило са хладним северцем; њима су стално потребни пролећно сунце и пролећни пљускови како би се њихови животни сокови поново покренули, и дали цвет и плод. 

…Имај поверење у Бога, па ће једноставност и борба са пожртвованошћу* донети унутрашњи мир и сигурност, а тада ће се душа испунити радошћу и надом…

Христос помаже онима који воде добру битку, коју су сви свети пригрлили како би тело потчинили духу. Чак и када смо рањени, никада не смемо изгубити прибраност, већ морамо да тражимо Божију помоћ и да мужествено наставимо борбу.  Добри Пастир ће нас чути и поћи нам у сусрет да нам помогне, као што се пастир одазива блејање јагњета које се изгубило или је рањено, или га је напао вук. 


* грчка реч φιλότιμο (филотимо) је тешко преводива, јер подразумева већи број врлина, а уопште узев, и у овом контексту означава пожртвовану љубав према Богу и ближњем.


Старац Пајсије, Духовно буђење, Суроти: Свети манастир Јеванђелиста Јована Теолога, књига II, стр. 106-107. 

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани,
Коментар ће бити објављен, након контроле извршене од администраторског тима. Захваљујемо на разумевању.

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

ShareThis