Истакнути пост

петак, 4. април 2014.

ПЕТА СЕДМИЦА ВЕЛИКОГ ПОСТА


Субота пете седмице



У суботу пете седмице празнује се Похвала Пресвете Богородице уз читање акатиста који је подељен на четири дела, услед чега се та субота назива такође суботом акатиста. Ова служба је установљена у спомен на више избављења Константинопоља од непријатеља заштитом и заступништвом Богомајке, Која се у акатисту зато и прославља као Изабрана Војвоткиња. Ово богослужење се назива акатистом, што на грчком значи несједалан, јер током њега није дозвољено да се седи. Није тачно познато ко је саставио овај акатист: једни га приписују хронографу из IX века Георгију Амартолу, други патријарху Сергију, који је живео за време цара Ираклија у VII веку, трећи преподобном Роману Слаткопојцу, а неки и патријарху Фотију. На дан суботе акатиста повечерје је мало и чита се у келијама као и полуноћница. Сам акатист се чита на јутрењу, из четири дела, замењујући обичне сједалне, кондак и икос. Први део почиње певањем кондака: Взбраној Војеводје побједитељнаја и кађењем, при чему се приликом првог певања обавља кађење читавог храма, док се уз остала три дела обавља само мало кађење. Сваки пут се прочитају по три икоса и три кондака, а читање се завршава поновним певањем кондака Взбраној Војеводје. Ово јутрење завршава се певањем Великог славословља.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogosluzbeni/Liturgika/Liturgika_43.htm 




 Возбраној војеводје побједитељнаја, јако избаваљшесја от злих, благодарственаја, восписујем ти раби твоји, Богородице, но јако имушчаја державу непобједимују, от всјаких нас бјед свободи, да зовем ти: Радујсја, невјесто неневјестнаја.

(Теби, Богородице, војвоткињи која се бори за нас, ми, слуге Твоје, узносимо победне захвалне песме, јер смо се избавили од зала. но и сада, пошто имаш непобедиву моћ ослободи нас од свих опасности, да Ти кличемо: Радуј се, Невесто неневестна!



Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани,
Коментар ће бити објављен, након контроле извршене од администраторског тима. Захваљујемо на разумевању.

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

ShareThis