Истакнути пост

петак, 04. април 2014.

ПЕТА СЕДМИЦА ВЕЛИКОГ ПОСТА


Субота пете седмицеУ суботу пете седмице празнује се Похвала Пресвете Богородице уз читање акатиста који је подељен на четири дела, услед чега се та субота назива такође суботом акатиста. Ова служба је установљена у спомен на више избављења Константинопоља од непријатеља заштитом и заступништвом Богомајке, Која се у акатисту зато и прославља као Изабрана Војвоткиња. Ово богослужење се назива акатистом, што на грчком значи несједалан, јер током њега није дозвољено да се седи. Није тачно познато ко је саставио овај акатист: једни га приписују хронографу из IX века Георгију Амартолу, други патријарху Сергију, који је живео за време цара Ираклија у VII веку, трећи преподобном Роману Слаткопојцу, а неки и патријарху Фотију. На дан суботе акатиста повечерје је мало и чита се у келијама као и полуноћница. Сам акатист се чита на јутрењу, из четири дела, замењујући обичне сједалне, кондак и икос. Први део почиње певањем кондака: Взбраној Војеводје побједитељнаја и кађењем, при чему се приликом првог певања обавља кађење читавог храма, док се уз остала три дела обавља само мало кађење. Сваки пут се прочитају по три икоса и три кондака, а читање се завршава поновним певањем кондака Взбраној Војеводје. Ово јутрење завршава се певањем Великог славословља.

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogosluzbeni/Liturgika/Liturgika_43.htm 
 Возбраној војеводје побједитељнаја, јако избаваљшесја от злих, благодарственаја, восписујем ти раби твоји, Богородице, но јако имушчаја державу непобједимују, от всјаких нас бјед свободи, да зовем ти: Радујсја, невјесто неневјестнаја.

(Теби, Богородице, војвоткињи која се бори за нас, ми, слуге Твоје, узносимо победне захвалне песме, јер смо се избавили од зала. но и сада, пошто имаш непобедиву моћ ослободи нас од свих опасности, да Ти кличемо: Радуј се, Невесто неневестна!Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани,
Коментар ће бити објављен, након контроле извршене од администраторског тима. Захваљујемо на разумевању.

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

ShareThis