Истакнути пост

среда, 29. мај 2013.

Јеромонах Серафим Роуз о "јеретицима"

Јеромонах Серафим Роуз (1934-1982)
Ми са Запада имамо шта да научимо о односу који отац Димитрије има према инославнима. Међу Западњацима који су се обратили у Православље  (да попричамо нешто о нечему што ми је посебно важно) постоји право искушење да преслободно говоре о „јереси“ и „јеретицима”, и да тако начине грешку, коју чине и инославни, а која служи као изговор за одређено фарисејско дизање носа када је у питању наша сопствена „православност“. „Чак иако ту своју „православност“ изразимо на теолошки исправан начин, такав став је духовно погрешан и одбија од Православне Цркве оне који су њоме привучени и који би иначе хтели да постану њен део. Став оца Димитрија по овом питању је разуман, иако га он понекад изражава непрецизно, због тога што се тим ставом избегава фарисејство и  „секташки“ однос, који неки из његове пастве имају, и због преласка иноверних у православље.  


Отац Димитрије наглашава да православни хришћани треба дубље да уђу у своју веру, без осуђивања иноверних. Он исправно каже: „Свако ко се уобрази због своје вере јесте ништа друго него отпадник од вере” (Наша Нада, стр. 19), и опет на другом месту он каже: „Човек може формално да буде православан а да опет брже погуби своју душу од онога ко припада другој вери. Православље је радост због тога што смо пронашли истину, а прави православци увек на друге људе гледају са љубављу. Уколико је припадност Православној Цркви  пропраћена гневом на оне који другачије размишљају, тада човек треба да посумња у своју припадност православљу” (стр. 44).


Оваквим ставовима отац Димитрије ни у ком случају не „издаје“ православну веру као што то неки мисле. Он само подстиче своју паству да прве свега имају смирење и да буду испуњени љубављу приликом исповедања православне вере, и да избегавају поноситост и иритирајућу „исправност“, зато што су те две ствари особине секташа и оних који нису православне вере (због чега треба да посумњамо у своју православност уколико приметимо ове особине код себе), због чега ће нам се строжије судити него онима који су друге вероисповести. (написано у одбрану оца Димитрија Дудка)

Реч „јеретик“ се заиста пречесто користи у данашње време. Она има другачије значење и функцију,  а то је да начини разлику између православног и разних нових учења. Али мало је иноверних хришћана који који су свесни да су „јеретици“, и ништа не добијамо тиме ако их тако називамо. 

Извор: Отац Серафим Роуз: живот и дело 

Нема коментара:

Постави коментар

Поштовани,
Коментар ће бити објављен, након контроле извршене од администраторског тима. Захваљујемо на разумевању.

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

ShareThis